Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kezelési útmutató

Tisztítási, ápolási tanácsok

 

A tisztítás és rendszeres ápolás a lábbelik rendeltetésszerű használatának részét képezik, ezért szeretnénk néhány praktikus tanáccsal ezt elősegíteni:

Felsőrész:

Nubuk illetve velúrbőr: a szennyeződéseket kefével távolítsuk el. A kifényesedett felületeket velúr kefével lehet feljavítani, emellett speciális tisztító és színfelújító szerek is kaphatóak.

Lakkbőr: finom, puhaszőrű kefével, vagy nedves ruhával távolítsuk el a szennyeződéseket, cipőkrémet ne használjon.

Egyéb bőr: puha ruhával, puhaszőrű kefével, szükség esetén sárkefével tisztítsuk le a szennyeződéseket. A tiszta felületre a bőrrel azonos színű, vagy színtelen cipőkrémet kenjünk fel vékonyan. Néhány perc elteltével fényesítsük ki a felületet.

Műbőr: a szennyeződéseket vízzel mosószer és szappan nélkül mossuk le. Száradás után puha ruhával töröljük át a felületet. Cipőkrémet ne használjon.

Textil: puhaszőrű kefével távolítsuk el a szennyeződést a cipő felületéről. Az erősebb szennyeződéseket semleges mosószeres szivaccsal távolítsa el. A textilcipőt tilos mosógéppel mosni! Impregnáló anyagokkal víz és szennyeződés taszító képessége növelhető.

Sportcipők: melyek általában kombinált felsőrésszel készülnek (pl.: szintetikus textil, műbőr) felületéről a szennyeződéseket távolítsa el vizes szivaccsal. A mosógépes tisztítás Tilos, mivel maradandó károsodást okozhat, egyben a jótállás megszűnését is maga után vonja!

 

Talp

Bőr: sárkefével a szennyeződések eltávolíthatók.

Műtalp: vizes lemosással tisztítható.

Bélés: előfordul főleg nyári modelleknél, hogy a lábbelit nem bélelik, illetve egyes bélések esetében, hogy az ilyen termék a zoknin, vagy harisnyán elszíneződést okozhatnak. Ez a probléma nagyban csökkenthető a lábbeli rendszeres váltogatásával, illetve pihentetésével, mely a használat során fokozatosan meg is szűnhet.

FIGYELEM! A természetes bőr felsőrésszel és varrott alsórész-összeerősítésű gyártási technológiával készült lábbeli vízállóságot nem biztosít.  

A mosógépes tisztítás Tilos.

 

A lábbeli rendeltetése

 

Ha nem a rendeltetésének megfelelően viseli a lábbelit, az károsodhat, vagy tönkre mehet, ami nem szavatosság-érvényesítési jogalap!

Ön leggyakrabban az ún. általános használatú utcai lábbeliket viseli, melyeket az alábbiak szerint csoportosíthatunk:

Tavaszi-őszi lábbelik: olyan lábbelik, amelyek a téli időjárási feltételek kivételével, főként a tavaszi és az őszi időszakban rendszeres tartós viselésre alkalmasak.

Téli lábbelik: olyan lábbelik, amelyek anyagösszetételük és szerkezetük alapján a téli időszakban rendszeres és tartós viselésre alkalmasak.

Nyári lábbelik: olyan lábbelik, amelyek anyagösszetételük és szerkezetük alapján a nyári időszakban rendszeres és tartós viselésre alkalmasak.

További lábbeli típusok

Alkalmi lábbelik: olyan lábbelik, melyek viselete alkalmanként, rövid időre korlátozódik, és amelyek főleg divat és tetszetőségi követelményeket elégítenek ki. Kíméletes használatot igényelnek, mert felhasznált anyagaik különösen finomak, speciálisak. Fontos: ide soroljuk a bőrtalpú cipőket is, melyek nem vízállóak.

Vászon lábbelik: olyan lábbelik, melyek viselése nyáron és kizárólag száraz időjárás esetén ajánlott, ezen cipők nem vízállóak.

Szabadidő és sportos lábbelik: olyan anyag-összetételű és felsőrészkialakítású lábbelik, melyek az aktív testmozgásra, illetve rövid ideig tartó aktív sportolásra alkalmasak, illetve az adott mozgás követelményeinek alkalmi jelleggel felelnek meg.. Ezen lábbelik rendszeres, egésznapos használatát és különösen utcai viseletét nem javasoljuk!

Papucsok, házi cipők: olyan lábbelik, melyek kizárólag alkalmi jelleggel és csak otthoni (lakás) viseletre alkalmasak

 

Viselési tanácsok

 

1. Vásárláskor mind a bal-, mind a jobblábas cipőt próbáljuk fel.

    A szűk vagy a bő lábbeli nem csak kényelmetlen, hanem idő előtt formáját veszítheti.

2. A lábbelit, ha fűzős teljesen kifűzött állapotban, ha csatos teljesen kicsatoltan, ha zipzáras tökéletesen lehúzott zipzárral,

     cipőkanál segítségével vegyük fel, és ugyanilyen módon vegyük le.

     A viselés során, a lábbelit megfelelően rögzítsük (pl., fűzzük be, húzzuk fel a zárat stb.)

     A fentiek be nem tartása esetén a cipő károsodhat, az ebből eredő hibákért nem vállalunk felelősséget.

3. Az időjárásnak megfelelő lábbelit viseljük, nemcsak magunk, hanem a cipő érdekében is.

4. Használat után gondosan sámfázzuk ki, vagy papírral tömjük ki a fejrészt, a talpbetétet amennyiben van, vegyük ki!

5. Ha a lábbelije átnedvesedett, tartsa be az előbbi tanácsot. A szárítást mindig szobahőmérsékleten és kíméletesen végezzük.

     Ne tegye cipőjét fűtőtest, vagy sugárzó hőforrás közelébe, mert az maradandó károsodást okozhat.

6. Lakk vagy zártfejű, műbőr felsőrészű csizma, illetve cipő elsősorban utcai viselet, de lehetőleg ne viseljük egész nap.

    Egésznapos hordása egészségügyi okokból sem ajánlatos, ha van rá lehetőségünk (munkahely, otthon) cseréljük át.

7. A bőrtalp hajlamos az átnedvesedésre. A nedves talpú cipő huzamosabb viselete egészségtelen.

    Újbóli használat előtt győződjön meg a talp megszáradásáról. Az átnedvesedett lábbelit soha ne helyezzük műanyag padlóra.

    Ajánlatos a cipőket farácson szárítani

8. A lábbeli húzózárat ne erőltessük, inkább parafinnal, vagy gyertyadarabbal kenjük meg. Hogy könnyebben működjön.

9. Ha a lábbelin kisebb hiba keletkezett, azonnal javíttassuk meg, megakadályozva ezzel is a további romlást.

10. A lábbelit óvjuk az éles, hegyes tárgyaktól, az ütközés, karcolás, súrlódás maradandó nyomot hagyhat a felületén.

11. Ne várjuk meg, amíg a lábbeli sarka, talpa teljesen lekopik, javításáról idejekorán gondoskodni kell!

12. Lábizzadás ellen garanciát nem vállalunk!

Az oldal tetejére